INDONESIË: 16 DAGEN AVONTUUR & NATUUR

So much to do, so little time. Als je beperkt bent in tijd kan het handig zijn om je reis enigszins op voorhand te plannen. Indonesië omvat zoveel eilanden, allemaal met hun eigen bijzonderheden en troeven, en ik ben dan ook een tijdje bezig geweest om alles op een rijtje te zetten. Uiteindelijk is het een intensieve reis geworden waarbij 3 eilanden bezocht werden met elk een andere focus:


> Cultuur in Java

> Natuur in Flores

> Avontuur in LombokROUTE


Dag 1 & 2: Intercontinentale vlucht naar Jakarta + binnenlandse vlucht naar Yogyakarta

Dag 3: Bezoek Borobudur en Merapi vulkaan

Dag 4: Binnenlandse vlucht naar Labuan Bajo in Flores

Dag 5 t/m 7: Duiken bij Manta Rhei Dive Center

Dag 8: Met de scooter naar Cunca Wulang

Dag 9: Binnenlandse vlucht naar Lombok

Dag 10 t/m 12: Beklimming Mount Rinjani

Dag 13: Bezoek Secret Gili's

Dag 14: Bezoek Sukarara & binnenlandse vlucht naar Jakarta

Dag 15: Vrije dag in Jakarta

Dag 16: Intercontinentale vlucht naar Brussel

ENKELE HOOGTEPUNTEN

#1 Duiken in Komodo National Park

Anderhalf jaar nadat ik mijn Padi Open Water Certificate behaalde, kriebelde het enorm om weer te gaan duiken. Ik was (en ben nog steeds) een groentje maar gezien mijn eerste duikervaring toch al wat verwend; dat was immers bij het Great Barrier Reef in Australië. Dankzij enkele enthousiaste verhalen op facebook zijn we terechtgekomen bij Manta Rhei in Labuan Bajo, een duikcentrum uitgebaat door een Belgische familie die van het onderwaterparadijs in Komodo National Park hun tweede thuis gemaakt hebben. De duikinstructeurs begeleiden je veilig door de stevige stroming en spotten de kleinste wezens met hun arendsogen. Wat er ook te zien valt, je kan zeker zijn dat je het gezien hebt en dat op een respectvolle manier naar de dieren en koraalriffen toe.


Naast een vriendelijke lach en topservice kan je je verwachten aan prachtige koraalriffen, bizar uitziende schepsels en ... mantaroggen! De eerste ontmoeting met zo'n elegante gigant is heel erg indrukwekkend. Ze zweeft sierlijk door het water en vlijdt zich voor onze ogen neer op het cleaning station. Tijdens 1 duik hebben we 6 à 7 mantaroggen gezien - ik ben eerlijk waar de tel kwijt geraakt - waaronder ook de zeldzamere zwarte mantarog en waarbij de grootste een spanwijdte had van ongeveer 5 meter. VIJF METER!


Het bovendek van de boot waarmee je naar de verschillende duikplaatsen in Komodo National Park vaart.

Bamboo shark

Mantarog

#2 Uitstap met de scooter

In drukke steden vliegen de brommertjes je om de oren. Als je nog niet klaar bent om je naar de eeuwige jachtvelden te begeven, laat je je beter rijden door een ervaren chauffeur. Labuan Bajo daarentegen leent zich er perfect toe om zelf eens rond te snorren op een schamel tweewielertje. Maak er een daguitstap van en bezoek de watervallen in de buurt. Cunca Wulang bijvoorbeeld bereik je na drie kwartier rijden en zelfs met het minst ontwikkelde oriëntatievermogen geraak je er probleemloos. Het laatste stukje weg vergt wel wat concentratie en een goed ontwikkeld evenwichtsgevoel. Terwijl de locals je vlotjes passeren, is het voor nieuwelingen in het vak een hachelijke onderneming waarbij al eens een schrammetje wordt opgelopen. Wanneer je aankomt in het klein dorpje betaal je voor een gids die je begeleidt tijdens de half uur durende wandeling naar de waterval. Eens je daar bent, kan je je tijd nemen voor foto's of een sprong wagen in het diepe.


Je kan kiezen om op 6 of 10 meter hoogte het zoete water van Cunca Wulang in te springen. Aan de oever blijven kan natuurlijk ook :)

Alleen als je in het water gaat, kan je de waterval ook echt zien.

#3 Gunung Rinjani beklimmen

Een driedaagse trekking door de natuur, ver weg van alles en iedereen. Klinkt dat niet hemels in de non-stop informatiestroom die het dagelijks leven typeert? Voor mij alleszins wel. Giet daar nog een avontuurlijk sausje over en ik ben helemaal verkocht. Het is hard labeur, dat wel. Je vraagt je regelmatig af waarom je er ooit aan begonnen bent en smacht naar platte rust op het strand alsof het een onbereikbare droom is. Maar het is ook en bovenal een unieke ervaring die je weer laat genieten van kleine dingen. En dat wordt op zijn beurt beloond door grootse dingen, zoals het zien van de zonsopgang vanop meer dan 3000 meter hoogte.


Ik heb op voorhand een organisatie gezocht waarbij ik me comfortabel voelde en was daar achteraf gezien heel blij mee. Er zijn zoveel aanbieders die allemaal diezelfde excursie verkopen, maar je zou niet de eerste zijn die bedrogen uitkomt. Voor een goede service kan je terecht bij Authentic Lombok Tours. Verwacht geen toeters en bellen, maar alles wordt prima voor je geregeld en je wordt goed verzorgd tijdens de trekking.

Zicht op het kratermeer tijdens zonsopgang#4 Uitblazen in privé paradijs

Waar Gili Trawangan bekend staat om zijn bruisend nachtleven en Gili Air geliefd is bij kersvers gehuwde stelletjes, zijn de Secret Gili's gekend om hun, inderdaad ja, onbekendheid. Reizigers die beperkt zijn in tijd maar toch verlangen naar platte rust en mooie stranden, vinden in de Secret Gili's een waardig alternatief. Als je vanuit de hoofdstad Mataram de kustlijn volgt richting zuiden vind je, daar waar Lombok zijn tong uitsteekt naar Bali, de eilandjes Gili Sudak, Gili Tangkong en Gili Nanggu. Het strand van Gili Nanggu is omsingeld door paars en geel koraal, de onderwaterversie van de Provence als het ware. Het barst er van het leven dus neem zeker je snorkel mee of huur er één ter plaatse. Als je echt helemaal alleen wil zijn, kan je Gili Kedis aandoen. Het hartvormig eilandje ligt vlakbij de kust, maar is omwille van zijn kleine oppervlakte wellicht minder populair dan de andere Secret Gili's. Je kan er in alle rust zonnebaden, snorkelen of gewoon in de verte turen.

Gili Kedis oftewel "Where is majestic of love"Snorkelen bij Gili NangguDe Provence, maar dan anders

Wie zoekt...Privé paradijs

Bekijk hier de hele fotoreportage van Indonesië.

ZOEK

INSTAGRAM

GERELATEERDE POSTS

© Ann Cools Photography // cools.ann@gmail.com   //   Antwerp, Belgium

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle