• Ann Cools

3x must do's in en rond Lissabon

Lissabon is een topbestemming als je zin hebt in een zomerse citytrip. Denk kleurrijke huisjes, pittoreske steegjes, het blauwe water van de Taag en antieke tramstellen. De stad is gebouwd op 7 heuvels en na een paar dagen actief verkennen, hebben je kuitspieren een flinke training gekregen. Tenzij je je laat rijden door een tuk tuk. Het lawaaierig driewielertje manoeuvreert probleemloos door de smalle, steile straatjes en is immens populair bij de toeristen. Naast de brug die doet denken aan die van San Francisco en het Christusbeeld dat lijkt op dat in Rio de Janeiro, waan je je dankzij de tuk tuk's dus ook een beetje in Azië.


Laat er geen twijfel over bestaan: Lissabon is een leuke stad en je kan er makkelijk 5 dagen mee vullen. Ook verder buiten het centrum valt er vanalles te beleven waardoor je het gevoel hebt meer dan 1 stad te hebben gezien. Hieronder vertel ik je meer over mijn top 3 activiteiten in en rond Lissabon.



#1 Je ogen uitkijken in Sintra


Sprookjesachtige paleizen, eeuwenoude monumenten, een prachtig aangelegd park en dat alles op slechts 40 minuten van Lissabon. Sintra werd door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en is een daguitstap vanuit Lissabon meer dan waard. Onder de vele bezienswaardigheden vind je onder andere een Moors kasteel en Palácio Nacional da Pena, één van de 7 wonderen van Portugal. Bij het paleis hoort ook een mooi park waarin je helemaal tot rust kan komen.


Alle monumenten zijn makkelijk te bereiken zijn met de bussen die speciaal daarvoor ingeschakeld worden. In het weekend kan het wel erg druk worden in Sintra, dus probeer hier een weekdag voor vrij te maken. Wij gingen op een maandag en hadden tegen de avond het park nagenoeg voor onszelf.

#2 Met de fiets door Cascais

Cascais is een schattig kuststadje op 40 minuten van Lissabon (met de trein). Ondanks de horde toeristen die de talloze restaurantjes vullen, hangt er een heerlijk ontspannen sfeertje. Het helderblauw water van de Atlantische oceaan nodigt uit voor een frisse duik, maar als je meer wil zien dan zongebruinde lichamen kan je met de fiets de omgeving verkennen. Er is een breed fietspad dat de kustlijn volgt tot het 8 kilometer verderop gelegen Praia de Guincho, een populair strand bij surfers. Onderweg zie je aan je linkerzijde de machtige Atlantische oceaan die flink tekeer gaat tegen de grillige rotsformaties en aan je rechterzijde een mooie, ietwat buitenaards aandoende bloemenvlakte. Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg want behalve enkele chique restaurants met heel veel dure auto's op de parking kom je niet veel eetgelegenheden tegen.

#3 Ronddwalen in Alfama

Alfama, het oudste district van Lissabon, is een doolhof van kleine straatjes waar zelfs de beste padvinder verloren loopt. Laat die kaart dus achterwege en dwaal gewoon rond. Je ontdekt er het ene pittoresk pleintje na het ander, waar de locals met hun zuiders temperament luidruchtig met elkaar praten, en de steile klimmetjes worden beloond met een mooi uitzicht over de stad.


Als je 's avonds door Alfama wandelt, hoor je het vanuit verschillende hoeken: fado, het traditionele Portugese levenslied. Veel restaurants huren tijdens het weekend professionele artiesten in die hun klanten tijdens het eten trakteren op een portie melancholische gezangen, meestal begeleid door een gitaar. Wij hadden het geluk om toevallig een cafeetje te passeren waar een bandje fado speelde. Het klonk vrolijker dan de gezangen van de restaurants en voor zover ik Portugees begrijp, was het een ode aan Lissabon. Met een porto erbij was dit een perfecte afsluiter van de dag.




Related posts