DE SECRET GILI'S: DE GILI-EILANDEN DIE JE NOG NIET KENT

Parelwitte stranden, wuivende palmbomen, het knisperend geluid van de turquoise zee die zich zachtjes uitrolt over het zand en verder… niets. Welkom op de Secret Gili’s: een tiental kleine eilandjes die je slechts met een handjevol andere toeristen deelt!

Een reis naar Indonesië en een bezoek aan de Gili-eilanden worden vaak in één adem genoemd. De paradijselijke eilanden voor de kust van Lombok zijn razend populair bij zowel backpackers als bij de luxetoeristen. Waar Gili Trawangan bekend staat om zijn bruisende nachtleven en Gili Air geliefd is bij kersvers gehuwde stelletjes, zijn de Secret Gili's gekend om hun, inderdaad ja, onbekendheid.

Reizigers die beperkt zijn in tijd maar toch verlangen naar rust en mooie stranden, vinden in de Secret Gili's een waardig alternatief. Ze liggen immers vlakbij de kust in het zuidwesten van Lombok en zijn zo klein dat je er meerdere op 1 dag kan bezoeken. Als je vanuit Mataram, de hoofdstad van het westen van Lombok, de kustlijn volgt richting zuiden vind je, daar waar Lombok zijn tong uitsteekt naar Bali, de eilandjes Gili Sudak, Gili Tangkong, Gili Kedis en Gili Nanggu. In het uiterste westen vind je nog meer van de geheime Gili-eilanden, maar daarvoor moet je nog een stukje verder rijden.

Een kronkelende weg neemt je mee langs idyllische baaien met verlaten stranden. Je passeert de haven in Lembar en een paar kilometer verder kom je aan in het dorpje Taun, het vertrekpunt voor de Secret Gili's.

Kleurrijke, houten bootjes dobberen in het water terwijl locals keuvelen in de schaduw van de bomen. Vraag naar de Secret Gili's en er zal ongetwijfeld iemand opspringen om je verder te helpen. Met een privé-boot zoef je over het helderblauwe water en na 20 minuten varen kom je het eiland Gili Kedis al tegen. Gili Sudak, Tangkong en Nanggu liggen op slechts 5 à 10 minuten van elkaar verwijderd. Perfect voor een daguitstap dus!

Het groene hart van Gili Nanggu is volledig omgeven door stranden: in een uurtje kan je rond het hele eiland wandelen. Echter, het strand waar de boten aanmeren is het mooist en de beste plek om te snorkelen.

Het barst er van het leven dus neem je snorkel mee of huur er een ter plaatse. Laat je meedrijven op de zachte stroming in het ondiepe water en houd je GoPro in de aanslag. Je ziet er paars en geel koraal: de onderwaterversie van de Provence als het ware, waar je zomaar eens Nemo zou kunnen vinden!

Het eiland is zodanig klein dat de keuze voor een restaurant voor jou gemaakt wordt; er is immers maar één eettent. Smul van verse visgerechten terwijl de frisse zeewind door je haar waait. Wie meerdere dagen van dit mini-paradijs wil genieten, kan overnachten in de romantisch aandoende cottages op Gili Nanggu.

Ook op Gili Sudak is er een eenvoudig resort voor reizigers die op zoek zijn naar een rustige getaway. In de verkoelende schaduw van de bomen geniet je van verse inktvis terwijl je de 50 tinten blauw van het water bewondert. Behalve luieren is het hier ook prima snorkelen. Wie zich liever op dan in het water bevindt, kan een kajak huren en al peddelend het eiland verkennen.

http://berbagifun.com

Als je echt helemaal alleen wil zijn, kan je je laten afzetten bij Gili Kedis. Het hartvormig eilandje ligt vlakbij de kust en is piepklein. Tenzij je onder de sterrenhemel wil slapen, zijn er geen overnachtingsmogelijkheden. Je kan er wel in alle rust zonnebaden, snorkelen of gewoon in de verte turen. Het enige gezelschap zijn de enkele bomen die in het midden van het eiland staan te pronken.

Dit artikel is geschreven in opdracht van Travel Diaries. Lees het volledige artikel hier.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van mijn reis naar Indonesië.

ZOEK

INSTAGRAM

GERELATEERDE POSTS